0

Enhedslisten overvejer forslag om loot box-forbud

19. mar 09:50 4

Skatteministeren: Der er behov for yderligere 13 milliarder til genopretning af skattevæsenet

19. mar 09:00 9

Huawei er droppet: TDC og Ericsson lover landsdækkende 5G i 2020

19. mar 08:23 23
Debatten live Altid den nyeste debat
Af Christian Nobel 
Hvad med om man ..

.. i stedet lavede en virkelig skattereform, dvs. en drastisk simplificering, så alle kunne forstå reglerne, også dem der skal forvalte dem.

Noget ala:

30% af indtægten efter et grundfradrag på 50-100.000 erlægges til samfundet.

Væk med tillæg, fradrag og alle mulige krumspring, samt håbløse forsøg på millimeterretfærdighed, som alligevel bare går galt og bliver misbrugt.

Hovedparten i den lave ende vil få en lettelse, og i den høje ende, hvor man nu sørger for at have revisorer der fifler ud af topskatten, ville der garanteret også komme meget mere ind.

Og så kunne skattemedarbejderne bruge kræfterne på at fange banditterne i habitter i stedet.

Vi har aldrig sagt, at vi kunne komme i mål på fire år, men vi kommer i mål

Nej, men hvis nu man havde brugt de fire år på at simplificere reglerne i stedet for det modsatte, så ville man måske være meget tættere målet.

Og så har man slet ikke brugt kræfter på at begynde arbejdet med at finde ud af hvordan vores samfund skal financieres i fremtiden, når meget arbejde bliver overflødigt, og de rige bliver endnu rigere, da der ingen synderlig beskatning er af kapital - dette er et kæmpe problem som står i kulissen, som man fuldstændig har lukket øjnene for.

Kommentar til: Tillid til Huawei
Af Peter Valdemar Mørch 
Re: Mere konstruktive indspark efterlyses

...hvis softwaren var fri software og jeg selv med min egen compiler kunne lave en binær, som jeg så kunne installere på den hardware, jeg måtte eje

Selv hvis dette utopiske skulle ske, at noget som et komplet 5G software system blev open source, er det jo ikke i praksis udbyderne selv der installerer det, men eksterne konsulenter leveret af Huawei, der konfigurerer og installerer systemet.

Jeg tror ikke det er muligt at eleminere behovet for tillid mellem leverandør og kunde i den slags systemer. De er for komplekse. Der er for mange linier kode, for mange servere og for mange konfigurationsfiler hist og her at inspicere.

Af John Doe 
Hjemmel, korrelation og kausalitet

Sjovt nok, er det altid socialt bedrageri og misrøgt at børn der bliver benyttet som argumentation for ML. Men igen, det kommer fra en salgsfætter, så selvfølgelig siger han det.

Der er, ud over "kinasyndromet", der fint bliver diskuteret i Supertanker på P1 (https://www.dr.dk/radio/p1/supertanker/supertanker-92), to hovedproblemer med ML i den offentlige sektor: Hjemmel og korrelation vs. kausalitet.

Hvad angår hjemmel, har en arbitrær offentlig eller halvoffentlig forvaltning generelt ikke retslig bemyndigelse til at indsamle alle de data, de har brug for til ML, og man kan stille sig samme spørgsmål, når det gælder deres indgåelse af aftaler om dataindsamling. Dernæst behandles data med et andet formål end det de oprindeligt blev indsamlet til, hvorved man kommer mere end på kant med persondatalovgivningen. Men vigtigt er nok, at der med hjemmel også menes indholdsmæssige krav til den offentlige forvaltnings afgørelser. Som et banalt eksempel på, hvad der kan ske, når afgørelser bliver truffet uden indholdsmæssigt krav, kan man jo blot tænke på udbetalingen af 12+ mia. kr. i refusion for udbytteskat som aldrig var blevet betalt. Så selv om ML i bedste fald kan hjælpe med at finde nålen i høstakken, må vi kræve at der forvaltes lovmedholdeligt, og der er vi på vej ned af en glidebane.

Et tilsvarende stort problem er, at ML ikke kan se forskel på korrelationer og kausalitet. Der er en forsimplet artikel på https://videnskab.dk/kultur-samfund/korrelation-eller-kausalitet-hvornaa... der nævner Tyler Vigen http://www.tylervigen.com/spurious-correlations, som det fleste nok har hørt om. Under alle de fine skåltaler og mere eller mindre komplekse modeller med alt fra 1 til 12 lag, ligger der altid noget som minder om lineær regression - altså tegn en linie ud fra nogle punkter. ML er som statistisk værktøj nogenlunde fornuftigt, og kan ofte finde en korrelation med 85-ish % sikkerhed. Man kan træne modellen mere (læs hælde mere bias ind i modellen), hvilket blot gøre modellen mere enøjet, så den bliver dårligere til andre korrelationer. Men korrelation er bare ikke det sammen som kausalitet. Der er bare ikke sikkert at blot der er et sammenfald, er der også en sammenhæng. Og når ML-modeller generelt er umådeligt dårlige (læs: ikke i stand til) til forklare, hvorfor de når frem til en beslutning, ligger det måske ikke lige for, at benytte dem i offentlig forvaltning, hvis man altså kærer sig om at leve i en retsstat.

Som en sidste analogi kan vi tænke på hvidvaskskandalerne. Ja, Nordea kunne have fundet hvidvaskproblemerne med ML, men de kunne også have ladet være med at oprette en afdeling med selvsamme formål, endog med særdeles dubiøse kunder...

Kommentar til: Tillid til Huawei
Af Ole Tange 
Mere konstruktive indspark efterlyses

Indtil videre har kommentarsporet argumenteret for, hvorfor man ikke kan have tillid til den ene eller anden. Jeg er enig i hovedkonklusionerne, men jeg mangler lidt, at du tager den konstruktive hat på: "Hvad skulle der til, for at du ville have tillid til Huawei?" eller "Hvad kan Huawei gøre for at øge din tillid til dem?"

Hvis dit svar på dette er: "Det vil aldrig kunne lade sig gøre i dette univers," så må du gerne udskifte Huawei med Ericsson.

Måske er det også værd at understrege, at tillid ikke er det samme som en garanti for fejlfri produkter.

Af Anne-Marie Krogsbøll 
Med al den omsorg....

... for samfundets svageste, kan det også undre, at den ene historie efter den anden vælter frem om dagsinstitutioner, som begynder at minde om tortur af børn og voksne (både mht. normering og fysiske rammer), fattigdomsydelser, som slår benene væk under mange familier, hospitalsinfektioner, som stortrives side om side med digi-uhyrerne pga. bortsparet rengøring, og gamle, som må bo i deres eget skidt i ugevis, hvis deres behov ikke lige passer til deres "ration" af omsorg.
https://www.dr.dk/nyheder/indland/daginstitutioner-er-lige-saa-forurened... osv. osv. ​

Tænk, hvis man brugte alle de (endda ofte mislykkede) milliarder, som den amokløbne digitalisering sluger, på ganske banal, analog omsorg for de borgere, som har brug for det?

I lyset af kynismen ift. borgeres behov på andre områder kan det godt lyde bare en anelse hult, når man kører bekymringen for udsatte børn frem som argument for Orwellsk overvågning (undskyld underdrivelsen). Der er meget andet både mindre indgribende og mere effektivt, man kunne gøre for udsatte børn og andre - eks. undlade at undergrave familiernes levegrundlag.

124 Artikler 1318 Kommentarer

Databeskyttelsen skal styrkes i Europa. Derfor indfører EU-landene nye regler om databeskyttelse. EUs persondataforordning, som...

179 Artikler 1509 Kommentarer

Privacy er et af tidens store it-emner, bl.a. om sikring af EU-borgeres data, når de forvaltes af amerikanske leverandører, tele...

58 Artikler 652 Kommentarer

Tingenes internet er i skarp konkurrence med big data om at være både nutidens mest populære og mest uforståelige begreb. Analysevirksomheden...

173 Artikler 1984 Kommentarer

I hvilket omfang formår den offentlige sektor at sætte og indfri mål og realisere gevinster, når de investerer i ny it? Version2...

106 Artikler 2396 Kommentarer

Myndighedernes logning af borgernes adfærd på internettet og telenettet er til stadig debat. Den danske logningsbekendtgørelse...

Jobfinder Logo
Job fra Jobfinder
Redaktionen anbefaler
Sektioner
20 mar 2019

Google vil lancere streamingtjeneste til computerspil

En ny gamingtjeneste fra Google vil gøre det muligt for spillere uden særligt gode computere at tr
close
Får du vores nyhedsbreve?expand_lessmail_outline
Nej tak